8 in 3

8 in 3

26 april 2022

Vandaag de 2e en laatste waddenwandelen etappe van Schiermonnikoog/ Nederland. Borkum moet ook nog volgen maar dat zien we ter zijner tijd. We moeten eerst weer naar ons startpunt en dat is ongeveer 3-4 km door de bossen naar het strand.

8 in 3

Het is geen straf hoor die aanloop route. De vogels zingen de longen uit hun lijf en overal willen we als we ze horen, ze opzoeken en van hun naam voorzien. Wat helaas maar zelden lukt. Eentje springt er uit. We moeten lang zoeken voordat ik hem in het vizier heb. Maar hij zingt zo bijzonder mooi dat het niet anders kan; je moet er bij stil blijven staan.

8 in 3
Ik durf niet te zeggen hoe hij heet.

Maar zingen dat hij kan! We lopen verder langs het bunkermuseum. Deze is niet open, misschien morgen even kijken. Uiteindelijk komen we aan op het strand. We lopen bewust niet onder de duinrand langs maar zoeken even de zee op. Wat een breed strand zeg hier, lijkt wel 1 km breed.

8 in 3
8 in 3
8 in 3

We moeten 3,5 km strand, recht zo die gaat. Er is zoveel te zien, dat we het geploeter door het zand voor lief nemen. Na 1,5 km lijken we ook wel alleen op de wereld te zijn. Er zijn maar heel weinig mensen die dit laatste deel van het eiland lijken op te zoeken. Check even het filmpje van deze meeuwen.

Ze doen telkens een dansje om de pieren naar boven te krijgen. Wat een lollig gezicht. Verder is het schelpen kijken, slufters mijden, zand sculpturen bewonderen (die de wind heeft gemaakt) en genieten van de blauwe lucht en de wind.

8 in 3
8 in 3

Op een zeker moment steken we tussen de duinen door weer richting het westen over een graspad. Dan gaan we dezelfde 3,5 weer terug aan de andere kant van de duinen. In het boekje lijkt het saai maar niets is minder waar. Als we lunchen constateren we dat we maar 8 km in 3 uur hebben gelopen. Echte wandelaars lachen daar om. Nou ja, wie zijn echte wandelaars? We staan gewoon erg vaak stil vandaag. Liggen zelfs een poosje te mijmeren in het gras. Luisteren naar de, zo lijkt het wel, honderden vogels die we horen. Soms na 3 stappen moet de verrekijker er weer bij en zoeken we samen naar degene die zit te kwebbelen of uit volle borst zit te zingen.

8 in 3
8 in 3

Het graspad, het riet en de bosschages zijn uitstekende plekjes om te wonen en te zingen. 😉 Of je veertjes te föhnen als je even in bad bent geweest.

8 in 3
…………of niet.

Ook treffen een we een vuurvlinder, ook prachtig.

8 in 3
8 in 3
En de eerste orchidee van 2022!

Wat hebben we weer veel gezien vandaag. Je verwacht een relatief simpel (saai) wandel stuk. En later blijkt niets minder waar. En eerlijk is eerlijk, soms is het ook andersom. We gaan weer terug door het bos, langs de bunker en komen uiteindelijk bij het dorp weer uit.

De vogels hebben ons weer geprobeerd wat te leren. “Onbezorgd en levendig zingen ze gestaag hun lied. Zingen in tijden waarin het lijkt alsof niets klopt. Dan is het belangrijk dat ons kloppende hart nog meer verbonden raakt met onze Schepper. Vogels helpen herinneren. Zing! Het brengt ontspanning, zorgt voor een rustige ademhaling en werkt stress verlagend (endorfine komt vrij). Een prachtig middel dus van Hem als je neigt naar somberheid.” (uit Wandel gerust van Eline Lindeboom) Toeval dat bankje op de terugweg? Zullen we wat meer naar vogels kijken en luisteren naar wat ze ons hebben te zeggen?

8 in 3

511 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *