Bonifatius route

Bonifatius route

25 oktober 2019

Op naar Dokkum voor de Bonifatius stadswandeling. We starten bij het Bonifatius museum. Klein museum met zowaar een hoorspel van de moord op de bisschop van Utrecht. Daarna willen we met de route starten maar de regen komt met bakken uit de lucht. Eerst maar tijd voor pauze dus.
Even later weer verder door het mooie stadje. Mooie monumentale panden en doorkijkjes. Jammer dat er geen uitgebreide routebeschrijving bij is terwijl dat wel op de info folder stond. Mw. van de TIP in Dokkum weet er niets van?! Nou ja, we denken er maar wat bij en zoeken wat we willen weten op via het net.
Leve www. We bezoeken ook nog de Bonifatius kapel en bron. Een belangrijk bedevaartsoord zo schijnt. Nu dicht en uitgestorven. Dat de bisschop belangrijk is geweest voor het christendom in Friesland is ons sowieso wel duidelijk. Ik besef me ineens dat Bonifatius in 754 hier was om de belangrijke boodschap aan de Germanen te brengen. Overigens niet altijd heel liefdevol, blijkt wel uit de verhalen en schilderijen. Je moest en zou Christen worden, als niet goedschiks dan maar…..Tja…..
Maar goed, het was dus maar zo kort na Jezus leven op aarde. Toen was het evangelie al hier in de lage, woeste landen. Geschiedenis, het leert je veel. Ook zaken in perspectief zetten.
We bezoeken ook nog een kleine expositie van schilderijen van de hand van Jan Kooistra. Zo mooi en bijzonder. Het idee voor onze kerstkaart is geboren. Als jullie ooit in Dokkum zijn; daar even gaan kijken.
Na de route winkelen we wat en doen nog een tourtochtje door het Friese land. We nemen afscheid. Het kustpad is ten einde wat Friesland betreft. Volgende keer hopen we te kunnen starten in de provincie Groningen. Ooit moet ook de afsluitdijk nog maar dat doen we dan zeker met wat warmer weer.

Ik sluit nu maar af met de woorden van Bonifatius. Dit om in de stijl van de dag te blijven natuurlijk.
“De Bijbel is goud waard.”
Ik denk dat we ons vaak niet beseffen dat dat zoveel meer dan goud waard is.
Vandaar dat vroeger en nu nog zoveel mensen het door willen geven?!
Dat hebben wij ons ook weer beseft, ook juist deze afgelopen dagen; dat leven/ lopen met dat Woord het leven zoveel mooier maakt.
Oant sjen!

510 reacties

 1. Derk -

  Oant sjen, moi. Op naar Grunnen.
  De midweek zit er weer op.
  Wat hebben we als lezers weer mee mogen genieten.
  Dank daarvoor.


  Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *