Jesus Trail starts here

Jesus Trail starts here

Na uitvoerig overleg toch besloten een start te maken met de wandeling. We willen zo graag en tja het kan wel heet zijn maar eh het is wat het is. Dat is hier dan nu eenmaal zo. We vertrekken vroeg richting Nazareth. We verwachten dat het er erg druk is, zoals altijd maar waarschijnlijk omdat het sabbath is, is het toch nog relatief rustig in de stad.  Nazareth een volle drukke stad vandaag de dag. Vooral ook omdat het super druk is met toeristen die de vroegere woonplaats van Jezus willen bezoeken.

We bezoeken eerst de kerk van de “aanzegging van Maria”. Voor ons bekend maar goed, toch nog even weer kijken he. En ook een stukje kerkdienst meebeleven toch? Verder via souks; Nazareth markt. Heerlijk weer die groenten, kruiden en verschillende soorten mensen. De witte moskee bezocht, ook bijzonder voor mij want ik heb nog nooit 1 van binnen gezien. Dan verder naar Fauzi Azar inn, HET guesthouse waar de wandeling eigenlijk echt begint. We treffen daar een Nederlandse jongeman die het wel even gezellig vind zijn eigen taal te kunnen spreken. Hij heeft ook zo’n leuk shirt aan! Zie foto ;-). We krijgen nog een stukje cake van hem en gaan dan echt een beetje van start, al blijft het vandaag in Nazareth, een soort van stadswandeling.
Volgende stop is Nazareth village, soort van Ellert en Brammert (voor de echte Drenten onder ons). Nou dat is eigenlijk wat oneerbiedig gezegd, zeg ik eerlijk. Onze gids geeft ons een rondleiding over het parkje. Hoogtepunten uit de bijbel inclusief de bijbelteksten passeren de revu. Mooi hoor. We weten nu “het oog van de naald”, “de kruisiging”, “loten bij een olijfboom”, “wijn en olijfolie” en nog veel meer moois. De gids vertelt boeiend en heeft mooie vergelijkingen en de symboliek die er uit spreekt verrast ons telkens weer. Soms herken ik wat zaken uit mijn Hebreeuwse cursus, herken soms zelfs wat woorden! Trots op mijzelf. Omdat ik een bijbel in mijn mobiel heb bedeelt de gids mij de schone taak om de bijbelteksten die hij gebruikt in het Nederlands voor te lezen. Er zijn in de groep nog meer Nederlanders, dus hopelijk is het gewaardeerd. Als we het museum verlaten krijgen we allemaal een olielampje. “Ik ben het licht van de wereld, wie mij volgt zal nooit in het donker wandelen.” Het karakter van het museum is sterk evangeliserend, ik vind het prachtig en we hebben er volop van genoten. Vooral ook omdat je de bijbelverhalen steeds meer in perspectief kan zien.
We doen nog 1 laatste stop, de El-Barbur Spice Mill. Veel kruiden, noten en uiteraard specerijen. Het ruikt er heerlijk, en ook nog wel een beetje extra omdat ze er ook de wierook produceren voor in de roomse kerken. Ik vraag het winkelmeisje even hoe het precies zit en ze legt het graag uit, met de zwaaiende bewegingen van de wierookbranders. Opvallend vandaag, zoveel aardige mensen getroffen. Overwegend uiteraard de Arabieren, ook nog een mw. uit Koeweit en een Nederlandssprekende gids. Bijzonder hoor, hoe behulpzaam de mensen onderweg zijn. Als we toch dreigen fout te lopen, komen ze nog weer ons achterop om de juiste weg te wijzen. Ook wordt ons vrede toegewenst als we ze hartelijk bedanken voor hun hulp. Lieve mensen hoor die Arabieren, dat wil ik dan toch even zeggen.
Als we bij de auto komen is deze opgewarmd tot 80 graden denk ik. En nu is Nazareth 1 wriemelende mierenhoop. Zo snel als het kan, dankzij alle files gaat het niet hard, verlaten we de stad. We doen nog snel wat boodschappen en gaan weer naar het strand aan het meer van Galilea. Mensen wat is het er warm! 40 graden en hete wind. Echt! Ongelofelijk dat jullie het in ons landje nu zo koud hebben. Het water van het meer is nu koud, heel lekker hoor, fris. We eten, dobberen en doen weer even kalm aan. De kop is er af. Morgen, ja morgen……..
Jesu Trail starts now!

Jan K cursus kantklossen geleerd vandaag. Komt goed onder die olijfboom.

Jesus Trail starts here Jesus Trail starts here Jesus Trail starts here Jesus Trail starts here Jesus Trail starts here Jesus Trail starts here Jesus Trail starts here

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.