Klim naar de hemel

Klim naar de hemel

“Klim naar de hemel. Het laatste oordeel dichterbij dan ooit.”
Nou daar gaan we dan weer. Jullie maken je zorgen over ons plezier en conditie dus gaan we vandaag maar weer eens wandelen.
Eerst op de fiets in 10 minuutjes naar centrum Alkmaar. Och jongens en telkens weer zeggen we, wat voor daalders plekje hebben we maanden geleden uitgezocht. Je denkt: nou zo ongeveer daar in Noord-Holland moet wel goed zijn i.v.m. het lopen van het kustpad. Hoe het werkelijk uit zal pakken is altijd maar de vraag. Koedijk, dichtbij Alkmaar, station en bushalte vlakbij. En met de fiets ben je zo bij leuke dorpjes en de zee. De zee laten we nu even links liggen, het is er nu zo druk hebben we vandaag ook weer gehoord.
De stad dus. En wat voor stad.
We hebben gelezen dat er een fietsenstalling is maar dat kost ons letterlijk 3 rondjes om de kerk om hem te vinden. De parkeerwachter beaamt; slecht aangegeven.
Dan op naar het VVV, wat prijs is me toch altijd weer gelukkig dat die er zijn. Gewapend met een stadswandeling in de hand bekijken we eerst de kaasmarkt.
Bekende taferelen van TV maar nu dus in het echt.
Een plein vol kaas, kaasdragers, kaasmeisjes, marktmeesters en handelaars. Op de Alkmaarse Kaasmarkt kijk je je ogen uit. Al honderden jaren wordt hier op dezelfde manier kaas verhandeld.
Ik vraag later aan het meisje van de VVV of de kazen nu ook echt zo verkocht worden.
Nou ze komen van de groothandel, worden hier op de markt gebruikt ter vermaak en gaan dan terug naar de groothandel om daar daadwerkelijk naar de winkels in Nederland te gaan.
“Die van vandaag niet hoor, denk ik”, zegt ze lachend. Dat is inmiddels smeerkaas geworden.
We starten de wandeling na wat gedronken te hebben op het Waagplein.
Ssssst, niet verder vertellen, mensen kijken is ook een hobby.
Even later komen we al snel langs een prachtig winkeltje, “in de Soete Suykerbol”.
Uiteraard naar binnen natuurlijk. Zoveel lekkers en het oude interieur van een kruidenierswinkel, doet oude tijden herleven.
Er staat ook een praatgrage meneer achter de toonbank die duidelijk plezier in zijn werk heeft.
We kopen honing en een zakje thee met een welluidende smaak. Kunnen die man toch niet met alles laten zitten?
Voor ons koopt een Israelisch echtpaar ook nog wat. Ze melden dat ze uit Israel vertrokken waren voor vakantie in Holland. Lekker koud, donker en veel regen. Mevrouw kijkt me lachend aan, wat een desillusie.
We lopen verder langs grachtjes, ophaalbruggetjes en vele pakhuizen. De glorie van toen is nog zo goed te zien. De remonstrantse kerk is ook open vandaag. Er branden heuse kaarsen in de kandelaars en er ligt zand op de vloer. Het doet me even denken aan de synagoge in Paramaribo.
Vroeger was het echt duinzand verteld de mevrouw, nu gewoon van de Praxis. Weer een desillusie, hahahaha.
Maar een mooie kerk is het en we zij er heel welkom, ook voor de diensten.
We krijgen nog hun geloofsbelijdenis mee.
Het eindigt met:
Want wij geloven in de toekomst van God en wereld,
In een goddelijk geduld dat tijd schenkt
Om te leven en te sterven en om op te staan,
In het koninkrijk dat is en komen zal,
Waar God voor eeuwig zijn zal: alles in allen.
Mooi toch he?! Hoe geduldig is Hij elke dag met ons en deze wereld.

Via de vismarkt komen we bij de synagoge. Altijd weer hetzelfde tragische verhaal. Voor de oorlog bloeiende gemeente, 213 zielen, er kwamen slecht 6 terug. Inmiddels is toch het gebouw weer in gebruik, als sjoel.
We komen langs een tweetal hofjes en dat blijft toch altijd een prachtige en rustgevende aanblik.
Aangekomen bij de grote Sint Laurenskerk moeten we beslissen of we de klim naar de hemel gaan ondernemen.
Want de Grote Kerk Alkmaar bestaat 500 jaar en dat wordt gevierd met allerlei festiviteiten.
Een letterlijk hoogtepunt is de unieke ‘Klim naar de Hemel’ meld het bord voor de kerk.
We kunnen een kijkje te nemen op het balkon dat tegen de Grote Kerk aan gebouwd is. En ontdekken wat de Grote Kerk al 500 jaar ziet!
Nou vooruit dan maar, als het maar eens in de 500 jaar kan, dan moet je wat.
Via een steigertrap kunnen we de kerk vanaf het Kerkplein beklimmen. In eerste instantie naar een bordes op zo’n twintig meter hoogte, waarbij het vervolgens mogelijk is om dóór een raam in de Grote Kerk te stappen. Vanaf een loopbrug kun je nu van dichtbij het beroemde ‘Het Laatste Oordeel’, een gewelfschildering van Jacob van Oostsanen, bewonderen.
Ik concludeer samen met een andere bezoeker dat het leven van een protestant, wat betreft het laatste oordeel, toch wat simpeler is ten opzichte van de gelovigen uit die tijd. Wij door “geloof alleen”. Terwijl de vrouw van de man, die katholiek is, meldt dat ze eerst zal moeten biechten en weesgegroetjes bidden. Er gebeurt wat op 20 meter hoogte.
Daarna lopen we verder naar het dak van de kerk. Vanaf het bordes leidt een trap naar boven en wandel je via de dakloop naar de vieringtoren, op bijna 40 meter hoogte. Dichterbij de hemel kun je in Alkmaar niet komen, zeggen ze dan hè? Ik weet wel beter. Om de vieringtoren is ook een bordes geïnstalleerd, zodat je rond de vieringtoren kunt wandelen. Vanaf deze hoogte wordt echt duidelijk wat een indrukwekkende constructie deze laat-Gotische kerk is. En natuurlijk is het genieten van het overweldigende uitzicht! En het carillon uiteraard is van dichtbij in werking te zien.
Na deze bijzondere tocht, nog even ín de kerk kijken. Enorme kerk met een overweldigend orgel.
Ook is er nu een altaarstuk te bezoeken die normaal in een Zweedse kathedraal is te zien. Na de reformatie was het drieluik verkocht aan de koning van Zweden. Nu even in bruikleen voor het jubileum.
Het is prachtig hoor. Mooie bekende voorstellingen, in prachtige kleuren. Bijzonder mooi.
Na de kerk van onder, boven, binnen en buiten te hebben bekeken, lopen we nog naar het prachtige stadhuis en wederom een hofje. Het is genieten vandaag.
We eindigen uiteraard weer op een terras in de schaduw en fietsen terug naar ons inmiddels oude en vertrouwde Koedijk.
Daar schenken we ons een theetje in, na een frisse douche en warme maaltijd.
Heeeeeeerlijk, Anti Stress Kip thee in de hand. Deze info voor een ieder die zich druk over ons maakt.
WIJ ZIJN NAMELIJK HEEL RELAXT!

264 reacties

  1. Iemke -

    hallo dames ga binnenkort ook naar de kaasmarkt heb ik vast een voorproefje gehad .super verhaal .👍


    Reageren
  2. sieny -

    hallo dames, nu op de laatste dag van juli lees ik jullie reisverhalen als 1 verhaal. via een ommelandse reis . als je snapt wat ik bedoel? maar schitterend hoor en petje af. Ik vond die remonstrantse geloofsbelijdenis verrassend, vooroordeel?? k lees nog even verder…


    Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *