Koekoek

Koekoek

29 mei 2021

De ochtend begint op tijd met een mooi en volledig ontbijt. Het is altijd fijn weer een B&B getroffen te hebben die aan meer dan de verwachtingen voldoet.
Met de rugzak weer gepakt op naar het startpunt. Het is nog vroeg en daardoor horen we nu juist veel vogels. Ook de koekoek. Veel trimmers, ook vroeg op pad.
We starten via mooie wandelpaden op een landgoed. De zon laat het afweten maar daar zijn de kleuren van het vroege voorjaar niet minder om.
Bij Enschede gaan we ook dwars door het universiteits terrein en langs het stadion van FC Twente. Toch grappig om even te zien. En waar studenten zijn is koffie, dus dat komt voor ons mooi uit, haha. Bij het Kristal bad (natuurgebied) gaan we even vogels spotten. De jonge waterhoentjes zijn het mooist. Net ontplofte punkertjes met hun geel/ rode wild uitstaande kraagjes en zwarte pakjes.
En net als we de waterplas verlaten ziet Hetty iets in het riet. Als ik goed kijk spot ik de koekoek! Zo vaak gehoord. Nog nooit gezien. Bijzonder! Met onze nieuwe verrekijkers van Texel, zien we nu zoveel meer. Zo mooi, helaas te laat voor een foto.

Wel te horen 🙂

En dan kómt er toch een uitdaging!!!! We moeten de weg oversteken en dan een Stiewelpad op. Stiewel komt van onze
“stevels” in het grunnigs. Oude paden die je het best met laarzen kan lopen zeg maar.
Nou dat pad, was geen pad.  Volledig dichtgegroeid met brandnetels en fluitenkruid. 2 meter hoog soms. Maar een prachtig pad, we hadden het niet willen missen.

Koekoek

De benen, zelfs in korte broek, zijn redelijk ongehavend gebleven.
En die kronkelige paden dwars door het landschap zijn zo mooi en verrassend. 
Het komt uiteindelijk helemaal goed, al twijfelden we bij de start of het zou gaan.

We lopen verder door Twekkelo en Boekelo.
Wat het meest opvalt zijn overal de zouthuisjes in het landschap. Nooit van gehoord zo leer je nog eens wat.

Koekoek
Koekoek


Het zijn zoutboortorens uit de jaren 20. Het pompt pekelwater uit de  ondergrondse zoutkoepel. Dan gaat het naar de zoutfabriek (AKZO) om daar tot bruikbaar zout verwerkt te worden. Hetty heeft het geleerd op school, ik geloof dat ik het voor het eerst hoor.

We eten lekker in het hotel op onze kamer.
Voordeel van deze tijd. Denk dat het vroeg slapen wordt.  Want morgen weer km’s maken………… mogelijk zijn we een beetje koekoek?

Koekoek

510 reacties

 1. Mirjam -

  Geweldig zeg die Koekoek! Mooie wandeling en leuk lezen zo met afwisseling van de foto’s. Heb je gelijk de goede foto bij het goede verhaal 😉


  Reageren
 2. Alie -

  Wat weer een prachtige wandeling voor jullie en dat wij ervan mee mogen genieten.
  En dan die koekoek🥰. Ook in Twente is het prachtig.


  Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *