Luther 100%

Luther 100%

Rondwandeling Wittenberg. We willen vroeg aan de wandel want we hebben natuurlijk vandaag ook de lange reis naar Nederland voor de boeg. We starten bij de toeristeninformatie want daar halen we een audiotour. Als we bij DE kerk van de stellingen zijn gaat het brandalarm. Iedereen uit het gebouw en wij kunnen er dus niet in. Verder maar naar het volgende adres. Pas open om 10.00, dan naar de andere kerk, ook pas om 10.00 open. Koffiedrinken is geen optie want ook de tentjes gaan pas om 10.00 open. Nou lekker dan daar gaat onze kostbare tijd.

We wandelen maar wat rond en starten dan toch weer bij de Schlosskirche, daar waar Luther de 95 stellingen op de deur sloeg. De echte deur is door een brand verwoest. Nu zijn de stellingen in een bronzen deur verwerkt. Bijzonder toch wel om hier even te staan. We bewonderen de kerk van binnen en lopen langs het graf van Luther en zijn goede vriend en medestander in de reformatie, Melanchthon. Die naam komt namelijk ook overal voorbij omdat hij de reformatie doorzette toen Luther overleed. We eten even later een reformatiebroodje en drinken er een bakkie bij. Volgens de bakkermevrouw een broodje volgens heel oud recept. Nee, geen 500 jaar oud zegt ze, als Hetty daarnaar vraagt. Dan naar het volgend museum wat veel geschiedenis vertelt, ook over het uitvinden van de boekdrukkunst, ook juist in die tijd. Wat heeft Luther daar toen dankbaar gebruik van gemaakt om zo zijn overtuigingen en uiteraard de vertaling van de bijbel met iedereen te kunnen delen. Het ouderwetse facebook hoorden we ergens zeggen. Dan naar de Stadtskirche, hier is het eerste avondmaal gevierd met alle gelovigen. Want immers zei Luther: iedereen mag deelnemen aan het avondmaal, Gods genade is voor een ieder. Niet alleen voor hen die rijk zijn, geletterd en van zonden vrij. Dat zijn wij allen immers niet. Aan de rand van de stad bezoeken we 360 graden Wittenberg, oftewel Wittenberg in panorama. Het geeft een kijkje in de stad uit die tijd, met geluid van de mensen, dieren, rijtuigen, onweer, soldaten en wat al niet meer. Bijzonder kijkje terug in de tijd.Even later gaan we naar het Lutherhuis, daar waar hij woonde met zijn gezin en vrienden. Van alles over het leven van Luther en alles er om heen. We merken nu dat we verzadigd raken, zoveel info. Maar wat zijn we blij dat we even in de geschiedenis zijn gedoken. Wat hebben we veel geleerd. Ook over ons zelf, want ons drijft, wat we anders moeten doen. We besluiten de rondwandeling met een broodje met braadworst en een softijs met chocodip.

Dan gaan we meer dan 500 km autobanen. We blijven verschoond van files, waar we erg dankbaar voor zijn. We willen naar huis. Daar waar ook van alles gebeurd is en aan de hand is. We zijn daar intens verdrietig van, maar laten ons troosten door: een vaste burcht is onze God, een bolwerk in gevaren. Hij helpt en redt uit alle nood, die wij nu wedervaren.

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *