Stau, heel viel regen und schepjes. (21 oktober 2017)

Stau, heel viel regen und schepjes. (21 oktober 2017)

16 december 2017

We vertrekken rond 9.30 uit Emmen. Als we net over de grens zijn begint het gedoe al met omleidingen, file en vooral heel veel regen. Het lijkt wel alsof ze in heel Duitsland bezig zijn met de weg. Overal zien we bordjes met scheppende mannetjes en onze tom tom wordt krankjorum omdat we steeds niet dat kunnen doen wat ze van ons vraagt. “Hier linksaf alstublieft”, nee dat kan niet want er staan weer pionnen. Dit zo om de 50 kilometer. Nou ja, we zetten door, rijden her en der wat om maar komen uiteindelijk om 15.00 aan in Eisenach. Alwaar as. maandag onze Lutherwandeling gaat starten.

Aangekomen in Eisenach stappen we richting centrum, nadat we eerst alle bagage 4 trappen op gehesen hebben. Eisenach oogt oud met prachtig monumentale gebouwen en mooie vakwerkhuizen. De evangelische Georgenkirche meldt ons: een vaste burcht is onze God. Denk dat we dat op 1 van de komende etappes maar eens samen moeten zingen. We haasten ons naar de toeristen informatie. Even horen of we morgen naar de kerk kunnen, daar waar Luther ooit ook eens kerkganger en voorganger was. Het kan! Dan maar snel een playmobil poppetje van deze historische man kopen en met hem op de foto. We zoeken ons daarna suf naar een restaurant die ons kan bergen maar alles is dicht of propvol. Ze vieren juist dit weekend ook 200 jaar wetenschap. Allemaal mannen in lederhosen en dames in mooie dirndl jurk komen voorbij. Ze hijsen liters bier naar binnen, dan weet je tenminste zeker dat je in Duitsland bent.

We eten maar snel een kebab pannenkoek en hervatten de terugtocht naar ons hotel. Aldaar nog even een praatje met onze hotelmevrouw. Ze vertelt over de herdenking van de wetenschap. Maar als we zeggen dat we voor Luther komen krijgen we ook zijn levensverhaal. Hoe hij van monnik naar getrouwd man is geraakt. Dat hij kinderen had en dat hij ook veel voor het onderwijs heeft betekend. Jonge kinderen, ook meisjes moesten leren vond hij. Wat in die tijd niet gewoon was. Ze vertelt honderd uit. Verzekerd ons ook dat we koffie van haar mee kunnen krijgen as. maandag in onze meegebrachte thermoskannen. Lunch smeren is ook geen probleem. Wij zijn weer gelukkig. Alles zal reg kom. Alhoewel 27 km op een dag lopen. Misschien wel in de stromende regen. Nou we zullen het zien (zei Jannie van heel Holland bakt). Nu even bijkomen, douchen en klaar maken voor de zondag.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *