Titel van de dag: Luther und Bach.

Titel van de dag: Luther und Bach.

16 december 2017

We beginnen de dag met een goed ontbijt. Allerlei lekkers uit de streek, zelfgemaakte jam, vleessoorten en kaas. Uiteraard met echte Duitse broodjes en koffie. Als we uit het raam kijken hebben we een schitterend uitzicht op Eisenach in de zon. Op naar de kerk.
In de kerk, gaan we maar achteraan zitten maar een aardige mevrouw maant ons dat we verder naar voren moeten. Want we hebben de slechtste plaatsen van de kerk gekozen; bankjes rechtop en geen beenruimte. Als we dan zitten vergapen we ons aan de prachtige preekstoel, het koor en de mooie schilderingen. Als de eigen voorganger de dienst inleidt blijkt dat er bijzondere diensten zijn deze maand i.v.m. de vieringen rondom het Lutherjaar.
Vandaag een rabbi! We zingen eerst heel wat af, meerdere bijbellezingen, waarbij we moeten staan en dan klimt uiteindelijk de rabbi met een gebedskleed om zijn schouders de preekstoel op.
Hoe wonderlijk dat hij hier mag staan, geeft hij aan. Vervolgd, verstrooit (gewoond in Amerika, voormalige DDR) en opgejaagd. Door Luther verguist. De vervolging van Sion, daar gaat het over, psalm 129:3. Af en toe leest hij gedeelten uit het Hebreeuws. Ik raak er geëmotioneerd van.
Hoeveel we op elkaar lijken, allen kinderen van die ene vader. Hoe slecht begrijpen we elkaar.
Na afloop zingen we de geloofsbelijdenis en bidden we een gebed. Met tussenpozen zingt de gemeente het kyrie eleisom. Heer erbarm u over deze wereld! We zijn er van onder de indruk en gaan eerst maar eens koffie drinken.

Dan gaan we op naar de Wartburg. Komt waarschijnlijk van het woord wachttoren. Heeft vroeger vast op de heuvel gestaan, denkt men. Maar eerst nog langs de predikerkerk, nu een museum met oude houtsnijwerken. Maar die weg naar de Wartburg! Nou inderdaad, op naar, pfffffffffff wat een klim, stijl recht, zo die gaat. Eindelijk boven gekomen puffen we uit en laten onze dagkaart museumkaarten inscannen. Dan voegen we ons bij de rest van de hordes toeristen.
Wist niet zo goed wat ik kon verwachten maar het is een enorme burcht met overweldigende kamers. Prachtige tegelkachels, muurschilderingen en wandbedekkingen. We lopen met een audiotour, dus ons hoofd zit na 20 minuten volledig vol met geschiedenis. Uiteraard komen we ook door de kamer waar Luther in 10 maanden het nieuwe testament vertaalde. Helaas mensen geen foto’s. Maar in juist die kamer, is ook alleen de mammoetwervel origineel. Waarschijnlijk als voetenbank gebruikt door de kerkvader. De wanden en de tafel waaraan hij werkte is bijna in zijn geheel door liefhebbers in stukjes en beetjes meegenomen. Ik houd het maar bij een playmobil poppetje. Het regent dat het giet als we buiten komen dus we halen eerst maar een warm Turingersoepje.
Dan op naar het Lutherhuis. Weer een Museum maar dan uiteraard veel over Luther. Hij heeft er vroeger, in de kost, gewoond. Het antisemitische deel zet ons even weer stil bij de dienst van de ochtend. Hitler heeft Luthers geschriften misbruikt voor de Joden vervolging. Als Luther dat geweten had…….
Dan verder naar het Bachmuseum. Ook leuk, muziek luisteren, wat leren over zijn leven en hoe de connectie was tussen hem en Luther. We krijgen ook een klein orgelconcertje te horen op verschillende instrumenten waar Bach ook nog op had gespeeld. Zelfs ik vind het leuk. Dan even een koppie thee met een Bach gebakje en nog op zoek naar het standbeeld van Luther in Eisenach. De route brengt ons ook nog naar het kleinste huisje van de stad. Schattig, je kunt er niet eens horizontaal in bed liggen schat ik in.
Het standbeeld, nou daar kun je niet om heen, wat een ding! Wat Luther daar nou weer van zou hebben gedacht?!
Na een heerlijke plate met schnitzel gaan we weer berg op naar ons hotel. Nu alles pakken voor morgen. Rugzak klaar, schoenhoezen in de aanslag, stokken op lengte en de paraplu alvast uitgeklapt. Check! Morgen geht es los.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *