Natuur in topvorm

Natuur in topvorm

Vandaag de eerste echte herfstvakantiedag 2018.
We verslapen ons, je gelooft het niet. Om 8.50 worden we wakker en gaan maar gauw aan de slag met het ontbijt. Het was ook even wennen in ons appartement vlak aan zee, vooral dat het er oorverdovend stil is. We vallen laat in slaap en slapen wat rommelig.
We luisteren naar de kerkdienst in Emmen en stellen vast dat pa ook een goede taxi heeft kunnen regelen.
Na de koffie maken we de lunch klaar en vertrekken naar het Zwanenwater. Als we verder gaan met het kustpad, waarschijnlijk morgen, zullen we dit natuurgebied ongezien passeren en dat lijkt ons toch niet goed.
Volgens de folders en website missen we dan “een stukje natuur in topvorm”.
Het is bewolkt en de zon laat zich maar zeer mager zien. Het is natuurlijk herfst, bijna winter dus de orchideeën en vlinders zullen we niet zien. We gaan voor de herfstkleuren en paddestoelen. En dat zien we! Tijdens de wandeling van ongeveer 7 km zien we de herfst in alle kleuren en passeren we menig herfststukje die we thuis onmogelijk na zouden kunnen maken.
Net onder Callantsoog ligt het Zwanenwater, bestaande uit de twee grootste duinmeren van Europa. We spotten veel aalscholvers, verschillende soorten eenden, meeuwen en een baardmannetje. 😉
Hetty (lees Nico) en Hans (lees Marjan) halen hun hart weer op. Maar al die vogelnamen onthouden dat kunnen we helaas niet. Er moeten ook roerdompen zitten maar die horen we alleen via de telefoon. We blijven oefenen.
Paddenstoelen zien we veel, toch zeker 15 soorten, van de 342 soorten in totaal die er schijnbaar voorkomen. En dat is ook goed zoeken want door al die kleuren in het palet vallen ze niet goed op. Namen? Nee, daarmee lukt het al helemaal niet.
Mooi zijn ze, teer en verrassend. Ook zonder naam.
Na wandeling is het rustig theedrinken in ons huisje.
Dan nog de zee opzoeken, dat blijft altijd trekken. Oneindig groot, diep en machtig. Ja, collega Wopke, ik ontmoet Hem er in. Als je er nu dan 100 meter vandaan woont moet je elke dag even naar de zee. Het waait redelijk hard, schuim op de golven en we waaien het hoofd weer even leeg.

Morgen gaan we weer een poging doen een etappe van het kustpad te lopen. We gaan zien wat en waar ons het in deze week zal brengen. Het weer is natuurlijk ook een beetje afwachten maar tegen een beetje water en wind zijn we wel bestand. En er is genoeg te zien en te doen hier.

255 reacties

 1. H de Jonge -

  Alsof er geen onderbreking is geweest in kustpad wandeling.Ze gaan weer “gewoon”verder met volop genieten.En ik geniet mee.Succes!


  Reageren
 2. Alie Dubois -

  Prachtig, weer een mooi verhaal en elk seizoen heeft zijn eigen kleuren en planten. Elk seizoen zijn eigen kleurenpalet.
  Geniet van jullie vakantie!!!!


  Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *