Poepenhemel en duivels

Poepenhemel en duivels

Terwijl mijn collega aan zijn conditie in de sportschool werkt doen wij onze training in het buitengebied. Een tweedaagse wandeltocht van Assen naar Anloo. Dag 1 met als eindpunt Gasteren. Met de bus via Gieten naar Assen. Daar aangekomen staan de wandelschoenen al klaar.

Poepenhemel en duivels

We duiken onder het spoor door en lopen Assen uit. Nooit geweten dat deze stad, waar ik jaren naar school ging, ontstaan is vanuit een klooster. Verder ook nog geleerd dat Napoleon graag in Assen kwam en ook als 1 van de laatste steden in Nederland stadsrechten aan deze stad gaf.

In het park dat bij voormalig havezathe Vredeveld hoorde, hebben we nog een fleurige onderbreking.

Poepenhemel en duivels

Fijn om de eerste sneeuwklokjes en katjes aan de bomen te mogen ontdekken.

Poepenhemel en duivels

De putters en vinkjes kwetteren vrolijk in de vlucht aan ons voorbij. Even later zien we er heel veel op een akker zaadjes peuzelen. Wat een prachtige vogeltjes zijn het. En dan ook nog de zon er bij vandaag. Wat een verademing na zoveel regen. En wat trouwens prachtige achtergrond muziek verzorgen deze vogeltjes in “onze sportschool”.

Poepenhemel en duivels

We wandelen langs het Deurzerdiep en het Poepenhemeltje. Dit laatste is een kleine schans waarin, tijdens verschillende tijdsperiodes, zowel de Fransen als de Duitsers (poepen) zich verschansten. Kan ook zijn dat poepen van de roomsen kwam die in de protestantse tijd niet populair waren. Soms laat de geschiedenis vragen achter in de toekomst.

Poepenhemel en duivels

We lopen over vlonders naar Balloo en genieten ondertussen van het afwisselende landschap. Het is af en toe flink zwoegen door de modder.

Poepenhemel en duivels
Poepenhemel en duivels
Poepenhemel en duivels

In Rolde nemen we nog iets lekkers mee voor onderweg. We bezoeken ook nog het tweeling hunebed van Rolde. Hebben we die ooit eerder gezien? Ze zijn wel prachtig, groot ook. Daarna gaan we richting het Balloërveld.

We spotten veel grote roofvogels en de kleuren zijn adembenemend. Aan de rand bij de schaapskooi hebben we een top pauzeplek. Filmpjes bij de koffie over de schapen, het heideveld en wol. Na afloop ff naar het toilet. En even verderop een allerlei-dingen-van-wol-winkel. Ook leuk en gezellig.

Poepenhemel en duivels

We genieten van het weidse landschap en lopen even later Gasteren binnen. Zoeken onze B&B en gaan gauw een pannenkoek eten. Zo dat was dag 1!

Dag twee start met een knal!

Poepenhemel en duivels

Uiteindelijk komt het goed met het ontbijt maar de schrik en de slappe lach zitten er even goed in. Om even voor 10 lopen we door het nog slaperige Gasteren. Het is overal nog stil en het wakker worden moet nog gebeuren. De natuur is extra prachtig als het zo oorverdovend stil is. Waarom? Nou, luister maar eens naar de stilte en kijk. Afgelopen week hoorde ik de uitspraak: “stilstand is achteruitgang”. Ik weet het nog zo net niet. Voor omkijken is het vaak beter echt stil te gaan staan.

De Gasterse duinen zijn prachtig, zo stil en kleurrijk. Ook in deze tijd van het jaar. Kijk maar eens.

Poepenhemel en duivels
Poepenhemel en duivels

Dan lopen we met een omtrekkende beweging naar Anloo. De mw. van de B&B zei al: “Oh van Gasteren naar Anloo dat is maar een paar kilometer”. Ja zeker maar een lange afstandswandelling loopt nooit rechtstreeks he? Wij maken er vandaag 16 km van.

Het stuk van Schipborg, langs het Anlooërdiep is prachtig. De verschillende natuurgebieden met op dit moment veel water zijn echt de moeite van het bekijken waard. In het boekje staat weer van alles te lezen over de geschiedenis van dit land, zelfs van ver voor de jaartelling. Het is toch bijna niet voor te stellen hoe de mensen toen in dit ruige land leefden. We lezen van karrensporen (overigens nu nog te zien in het landschap) en “Des duivels kolse”. Deze laatste zijn de vele hunebedden die we passeren, waarvan men vroeger niet helder had wat die grote stenen toch moesten voorstellen.

Poepenhemel en duivels
Poepenhemel en duivels
Poepenhemel en duivels
Poepenhemel en duivels

Halverwege eten we in het gras onze lunch in de zon. Het is zelfs warm. Wat een zonovergoten dag hebben we zo. Lekker hoor. We eindigen de dag en de tweedaagse tocht bij de Magnuskerk van Anloo. Het is daarom denk ik mooi om af te sluiten met de tekst waar wij onze lunch mee afsloten.

“Je kent het vast: je staat ’s morgens op met onrust. De moed zakt je in de schoenen al bij de start van de dag. (Hoe beeldend hadden wij dat vandaag.) Hoe moet je deze dag doorkomen? Hoe het enen been voor het andere zetten? Begin daarom de dag met dankzegging. Laat de eerste woorden zijn: “Dank U Heer voor deze nieuwe dag.” Het is een bewuste keuze om de dag te beginnen met God. Hem te zoeken die dag en alles aan Hem toe te vertrouwen. Als er Iemand in staat is orde te creëren in ons leven dan is Hij het wel. Matt. 10:30-31.”

Poepenhemel en duivels
Kijk, de kerktoren wijst ons de weg.

Want Wie zet zijn kerk in de zon?

510 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *