Poorten zijn weer open!

Poorten zijn weer open!

21 februari 2021

Gisteravond merkten we voor de 2e keer dat om 21.50 de kerkklokken werden  geluid. Dom gedoe zeg! Waarvoor om die tijd?! Die Friezen….
“Weten jullie ook dat de oude vestingstad van Dokkum is omringd door stadswallen? Deze stadswallen staan bekend als bolwerken. Op zes punten bevinden zich bastions. De enige vier ingangen van de stad waren vier poorten: Hanspoort, Halvemaanspoort, Woudpoort en Aalsumerpoort. Om 21.50 werden klokken geluid als waarschuwing dat de poorten gingen sluiten. Mensen buiten Dokkum hadden dan nog 10 minuten om naar binnen te gaan. De bolwerken zijn nog steeds intact en ook nu nog worden om 21:50 in Dokkum de klokken geluid om de traditie in ere te houden.”

En zo leren we iedere dag weer wat.Vanochtend hebben ze al op tijd de poorten open gedaan en kunnen we om 10.00 aan de wandel. Wel wat verlaat ontbijt want de oven wilde niet opstarten. Om het goed te maken krijgen we extra muffins voor onderweg en voor vanavond appeltaart. Ik zeg, morgen weer 20 minuten later het ontbijt brengen. 
We lopen vanuit Westergeest de polders weer in. De zon wurmt zich door de sluierbewolking heen. Na ongeveer 3 kwartier is de hemel strakblauw en kunnen we lopen zonder jas! Via Oudwolde, Wijgeest naar Kollum. Kollum verrast ons met een bankje aan het water in de zon. Stil stadje met bijzondere verhalen volgens ons boekje. Oproerige burger bevolking is van alle tijden. 
Dan door naar Buitenpost. Waar ook maar iets te zien of te horen is staan we stil. Bv. zwanen en een kudde schapen gebroederlijk aan het grazen in de wei. Waar we wat extra zon kunnen vangen doen we dat. Het gaat immers niet om de km’s, en hoe laat het is maakt ook niet uit. We zijn mooi op tijd terug in Dokkum en lopen nog een rondje door de oude stad. Uit de kerk klinkt prachtig orgelspel: Halleluja, eeuwig dank en ere, lof, aanbidding, wijsheid, kracht,word’ op aard’ en in de hemel, Here, voor uw liefd’ U toegebracht! Vader, sla ons steeds in liefde gade;
Zoon des Vaders, schenk ons uw genade;
uw gemeenschap, Geest van God,
amen, zij ons eeuwig lot!

Het is ontroerend weer live orgelspel te horen.Ik denk aan wat we vandaag in ons “overdenkingswandelboekje” lazen: In de natuur kwam ik tot rust! Door de Schepper gesust. 

Poorten zijn weer open!
Poorten zijn weer open!
Poorten zijn weer open!
Poorten zijn weer open!
Poorten zijn weer open!
Poorten zijn weer open!
Poorten zijn weer open!

510 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *