T op Y

T op Y

Vandaag doen we een rondje vanuit Zuidlaren. In het boekje van de Hondsrugweg staan ook een paar routes die voeren over de uitlopers van de Hondsrug. Nu in deze wintermaanden lijken deze etappes wel uitgelezen om eerst te doen, alvorens Duitsland in te duiken.

T op Y

Start is bij 1 van de vele brinken van Zuidlaren, richting het Landgoed Laarwoud (waar Berend Botje gewoond heeft?) De start van de wandeling verloopt niet volgens plan. Hij is niet op GPS te vinden en we moeten het doen met de tekst van Fokko Bosker uit het Hondsrugpad-boekje. We leren veel van Fokke maar dat hij gemakkelijk schrijft kunnen we nu niet echt zeggen. Het zijn vaak lange zinnen, soms ook met woorden die we op moeten zoeken omdat we niet weten wat het betekent. Ja, ook daardoor leren we veel. 😉 Vandaag komen we 3 x langs Scouting Zuidlaren en lopen we 4 x mis. De tekst klopt niet met wat we voor ons zien. Grrrrr oefening in geduld, zo bij de start van 2023. Want wat is nou: “voorbij thee op ei” vragen we ons af? Moet je nu de y-splitsing (dat staat er overigens echt niet) voorbij en dan de volgende afslag naar rechts of moet je op de Y-splitsing rechts? Met zo’n beschrijving vraag je om problemen in een park met wel tientallen kleine paadjes naast elkaar.

T op Y
T op Y

Maar goed uiteindelijk lopen we door een grijze groenzoom richting natuurgebied Tusschenwater. Een jong stuk georganiseerde natuur om Groningen stad wat droge voeten te laten houden en leuke bijkomstigheid daarvan; een prachtig gebied voor vogels.

T op Y
T op Y

Als we de weg oversteken en de dijk op lopen begint het feest direct al. Verschillende soorten eenden, veel grote zilverreigers, nijl-, kol-, Canadese- ganzen, reigers, torenvalk, fuut, zwanen en verdwaalde smienten. In het grijze licht is het soms wat lastig spotten maar we zien genoeg.

T op Y
T op Y
T op Y

Als we bij bovenstaande foto aangekomen zijn, ziet Hetty 2 hazen. Ze springen wat heen en weer langs het water. Totdat…… 1 van beide opeens met een grote sprong in het water duikt en van rechts naar links naar de overkant zwemt. Kunnen hazen zwemmen? Ja dus! Uiteraard was ik te laat met de camera.

T op Y

We lopen wat verder, brug over en dan een stukje over een asfaltweg. Ook nog langs een boerenschuur met wat nieuwsgierige dames.

T op Y
T op Y

Ja want onderweg kom je werkelijk van alles tegen. Opeens zien we op rechts ook een hele sprong reeën. Hoe bijzonder is dit?!

T op Y

Het is een grijze, zelfs wat mistige dag maar wat hebben we veel gezien in een rondje van maar 10 km.

T op Y
T op Y

Even verderop nog een stel drogende aalscholvers op een brug. Ik vind het een plaatje. En juist dat grijs maakt het nog extra sfeervol toch? Of overdrijf ik nu? Nog even verder langs de twee molens, via wat bruggetjes en slootkanten. Zo lopen we Zuidlaren weer binnen.

T op Y
T op Y
T op Y
T op Y

De kop van een nieuw wandeljaar is er weer af. Ben nieuwsgierig wat het gaat brengen. Mogelijk ook nog weer eens thee met ei. Dan wel bij een B&B graag!

510 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *