Voranderen met daer tyt

Voranderen met daer tyt

Het is tijd om met een nieuw project te beginnen. Niet omdat het kustpad klaar is, het Waddenwandelen ten einde of het Havezatenpad is afgerond. Maar omdat planning en mogelijkheden soms dwingen met andere zaken te beginnen dan dat je eigenlijk had bedacht. Het houdt het leven verrassend en ons flexibel. Dus stappen we in de bus en gaan naar het meest noordelijkste Drentse esdorp Groningen. Nooit geweten he? Deze stad ontstond langs de Drentsche A en de Hunze. Daar waar zij samen via het Reitdiep in de zee uitmonden. Groningen lag ooit eens aan zee! Het is de start van de ruim 200 kilometers tellende wandeling; het Hondsrugpad – Hünenweg. Het boekje belooft: wandelen door de prehistorie, esdorpen en grenzeloze natuur. Zal het ons iets nieuws brengen deze wandeling? Het noorden van ons land is ons immers zo bekend? Overigens gaan we door naar Osnabrück. Want deze route loopt tussen deze twee grote Hanzesteden. Verbindt zo de geoparken De Hondsrug en TERRA.vita met elkaar.

Voranderen met daer tyt

We beginnen bij het Groninger museum. Altijd al eens naar toe gewild maar het kwam er nooit van. Nu is het het begin van de (stads)wandeling en daar doen we ons vooral te goed aan moderne kunst. En eerlijk is eerlijk, ik ben toch meer van de oude meesters. Die er overigens ook aanwezig zijn. Als we verder gaan door de stad doen we ook weer nieuwe dingen op.

Voranderen met daer tyt
Niet wetende bv. dat dit het oude museumgebouw was.

We bezoeken ook nog het oude zeevaart museum en zijn zo helemaal (nou ja bijna) op de hoogte van de geschiedenis van DE stad. Vroeger aan zee, Gronings ontzet, slavenverleden met de VOC en de ligging aan het begin van de Hondsrug. Dus de kop van de hond is deze stad. Je weet wel van ongeveer 150.000 jaar geleden door de ijstijd ontstaan.

Voranderen met daer tyt

We lopen van de A-kerk naar het universiteitsgebouw. Bekende plekken maar toch telkens opnieuw mooi.

Voranderen met daer tyt
Voranderen met daer tyt

Op de grote mark vergaat je het horen en zien, het is kermis. Mmmmmmmmmmmmm ik weet niet hoor, van mij hoeft het niet. We concentreren ons maar vooral op onze route. We gaan op zoek naar de kop van de Hondsrug, midden in deze grote stad. En die keileemkop zien en voelen we als we van Herestraat naar Hoogstraat lopen. Wat heb ik daar vaak gelopen zonder dit te weten.

Voranderen met daer tyt
Hoogstraat
Voranderen met daer tyt
Voranderen met daer tyt

Als we even later door het poortje en de rust van het St Anthony gasthuis lopen, verzuchten we dat dit toch meer ons ding is dan de gillende geluiden op de markt. De tekst boven de poort treft me. Ouderdom en dood is aan God, de rest…………….. veranderd met de tijdsgeest. IJstijd en 2022, wat is er veel veranderd! Maar het woord van onze God houdt altijd stand. Mooi om zo mee verder te lopen de stad uit.

Voranderen met daer tyt
Voranderen met daer tyt

Via de spoorbrug bij het station duiken we al snel het groen in. Moeten nog wel even een wegomlegging trotseren. Dat kruispunt bij het Julianaplein, hoe lang zullen ze daar nog mee aan het klussen zijn? Het is nu chaos, maar gelukkig pakken we al snel de route weer op. (Omleidingen voor wandelaars aangeven zit er helaas bijna nooit in.)

We gaan richting Haren. Via het Joodsmonument en het Sterrenbos.

Voranderen met daer tyt
Voranderen met daer tyt

En dan opeens loop je in het weidse platteland. Ja met op de achtergrond de stad maar toch. Het is echt zo bijzonder om dan de rust een stilte echt te voelen en te zien. Dat valt meer op als je uit de chaos komt wat menselijke beschaving heet. Hetty zegt: “zo en nu wil ik wel even een roodstaart zien.”

Voranderen met daer tyt
Nou dat kan geregelt.

Het laatste stuk langs de Rijksstraatweg met, jullie weten het denk ik wel, een paar mooie huisjes om te bekijken.

Voranderen met daer tyt

We stappen laat op de bus van Haren richting Emmen maar dat mag de pret niet drukken. Bijzondere dag gehad! Dankbaar dat het ook al weer kon na alle perikelen van de afgelopen tijd. En hebben we nieuwe dingen gezien, onbekende paden gelopen en nieuwe informatie opgedaan? Zeker te weten. Die Hondsrug is ons mogelijk minder bekend dan dat wij denken. En laten we ook vooral niet vergeten, dat zaken voranderen met daer tyt.

510 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *