'Plus Oultre'

‘Plus Oultre’

We gaan verder ook al is het einde van deze challenge nog lang niet in zicht.
Ik vind het toch bijzonder dat de foundation deze dag, die al maanden in de agenda stond, toch door laat gaan. Het Spanje verhaal gaat door de omstandigheden opnieuw niet door maar wij gaan wél door, wél verder!
En bij de briefing vertelt Bas kort en hoe we verder gaan. Petra kan al weer de nieuwe voorgenomen data van de Camino in 2021 melden. Met dikke letters noteren we nu in onze agenda’s: 17 – 24 juni CAMINO! Olé.
Dat brengt direct ook een bijzondere boodschap met zich mee. Want 2021 is een heilig Camino jaar vertelt Petra. Wat dat is? Nou kijk: de feestdag waarop Sint Jacob wordt geëerd is 25 juli. Wanneer deze dag op een zondag (de dag van de opstanding van Christus) valt, wordt dat jaar uitgeroepen tot een heilig jaar. Dat doet de paus himself. Afhankelijk van schrikkeljaren, is er een heilig jaar om de 5, 6 en 11 jaar. De meest recente was in 2010. De volgende dus zijn in 2021, tenzij de paus i.v.m. Corona anders beslist. Als je in dat jaar de gehele Camino loopt en deelneemt aan de mis in Santiago, dan zijn al je zonden vergeven. Ben ik ff blij dat ik ook vandaag al weet dat dat nu al het geval is. Ook zelfs zonder 1 stap te verzetten.
Maar dat het een extra bijzonder jaar zal zijn, het een extra tintje zal geven aan de reis; VAST! Zo Hij het wíl en wij leven.
Ook horen we dat de foundation gewoon gezamelijke trainingen blijft organiseren, om de moed er in te houden zeg maar.
Ik vind het bijzonder en tof (zoals mijn studenten zouden zeggen) dat ze dat voor ons willen blijven doen.

We lopen vandaag een klompenpad van 13 km. Heuvelachtig gebied. We kletsen steeds meer. Grappen en grollen. Kennen elkaar steeds beter en ook de gespreksonderwerpen breiden zich fors uit. Eerst bindt alleen de diabetes maar nu nog veel meer. Ook Hetty merkt het op. Bas loopt nog een eindje met Hetty op en dat is een grappig gezicht. Beoordeel zelf maar even.
We komen vandaag tot 16,5 km. Geslaagde tocht. Moet wel eerlijk zeggen dat we het morgen nog eens lopen. (Ik heb bijna niks gezien onderweg. 🤫)

Na afloop drinken we nog met een klein groepje wat op het terras bij kasteel Doorwerth. En zus en ik hebben geluk. Er is nog een plaatsje voor een rondwandeling in het kasteel. Heel mooi hoor jongens! Ik had al voorstudie gemaakt en las het volgende:
“Tijdens de naoorlogse restauratie van kasteel Doorwerth is interessant archeologisch materiaal tevoorschijn gekomen. Behalve scherven van allerlei soorten aardewerk, ontdekte men onder meer bijzondere 16e-eeuwse haardsteentjes met onder meer het wapen en het motto ‘Plus Oultre’ = steeds verder, van keizer Karel V (1500-1555).
Plus ultra is een Latijnse uitdrukking die, toevallig genoeg, vooral bekend is als wapenspreuk van Spanje. Haar Spaanse variant is Más allá.” Toeval?
Dat haardsteentje wil ik wel ff zien. Aan het einde van de tour blijkt alleen dat ik hem heb gemist.
We vragen een medewerker. Hij loopt nog ff met me mee (wat eigenlijk niet mag) en ik mag nog snel een foto maken. Lief toch? En ik moet zeggen: personeel is supervriendelijk en prachtig ingericht kasteelmuseum. Komt dat zien!
Ik krijg ook nog even de mogelijkheid de BvdGF te promoten. Het personeel wil graag ff weten hoe het zit. Ook onderweg merken we steeds hoe goed die t-shirts het soms doen. “Oh, ik ben ook diabeet” en “zijn jullie een wandelverening?”
“Nee, kijk daar loopt Bas, we trainen voor de Camino.” Ook vandaag een gelukzalig gezicht erbij als onze BN-er is ontdekt.

Nou duidelijk denk ik: we gaan nog steeds verder!

'Plus Oultre'
'Plus Oultre'
'Plus Oultre'
'Plus Oultre'
'Plus Oultre'
'Plus Oultre'
'Plus Oultre'

510 reacties

  1. Alie -

    Yes, echte doorzetters bij de Bas van de Goor foundation, super!!!
    Positieve instelling maar met hulp van: HIJ is er, zal er zijn.
    Tja en Hetty en Bas samen op pad, prachtig gezicht. Wat en half wat😂


    Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *